UTOPISCH NEST 2012
Utopisch Nest is een duurzame, unieke en avontuurlijke samenwerking tussen muziektheatergezelschap de Veenfabriek en Museum De Lakenhal. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of De Lakenhal.

Doelstellingen van Utopisch Nest:
* Een keten van inspiratie bewerkstelligen tussen wetenschappers, kunstinstellingen, kunstenaars en publiek;
* Risicovol investeren in nieuwe, hybride kunstvormen, cross-overs tussen kunsten onderling en tussen kunst en wetenschap bewerkstelligen;
* Kunst en leven met elkaar verbinden door naast het kunstzinnige altijd te kiezen voor maatschappelijk engagement.

Dit seizoen presenteert Utopisch Nest drie projecten. Hieronder treft u een kort overzicht hiervan aan.

ANKE BROUWER / MUSEUM DE LAKENHAL
Componist Anke Brouwer reageert op de collectietentoonstelling Toverlantaarns in De Lakenhal. De tentoonstelling start op 31 maart 2012 en loopt door tot 12 augustus 2012. Op 17 juni 2012 is de première van de compositie De Toverlantaarn van Anke Brouwer, live uitgevoerd in Museum De Lakenhal van 14.00 – 16.00 uur, omrand door een uitgebreid programma. Verdere live uitvoeringen vinden plaats op zondag 24 juni om 14.00, 15.00 en 16.00 uur en tijdens de Museumnacht op zaterdag 30 juni.  De presentaties vinden plaats in het kader van Cultuurweken Leiden.

Vanaf 17 juni t/m 12 augustus wordt de compositie met de filmbeelden toegevoegd aan de tentoonstelling.

MARTIJN ENGELBREGT / DE VEENFABRIEK – IK WIL MIJN GELD TERUG
Proceskunstenaar Martijn Engelbregt ontwikkelt een project naar aanleiding van de voorstelling IK WIL MIJN GELD TERUG van De Veenfabriek i.s.m. Eric de Vroedt. De presentatie van dit project zal plaatsvinden tijdens Cultuurweken Leiden in juni 2012.

JONAS STAAL / DE VEENFABRIEK – GELOOF / ONGELOOF
Beeldend kunstenaar Jonas Staal haakt aan bij het jaarthema Geloof/Ongeloof, geloven wij nog in de samenleving? van de Veenfabriek, binnen hun jaarthema. De presentatie van dit project zal plaatsvinden medio oktober 2012.

Utopisch Nest wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden, Mondriaan Fonds en Stichting DOEN! Utopisch Nest maakt deel uit van de Cultuurweken Leiden.