SYMPOSIUM – RECHT OP RISICO

do 7 november | 13.30 – 18.00 uur | Scheltema Complex, Leiden

m.m.v.: Paul Koek, Meta Knol, Chris Keulemans, Koen Haegens, Jan Nekkers, Joost Rekveld, Martijn Engelbregt, Jeroen Doorenweerd, Elsa May Averill, Robijn Wendelaar, Prof. Jos van den Broek, Prof. Dr. Marcel Boumans e.a.

Na vier jaar programmeren vindt Utopisch Nest het tijd om de ervaring die het heeft opgedaan te delen en een balans op te maken. ‘Recht op Risico’ is een term van Paul Koek  die de leidraad in de programmering van Utopisch Nest vormt, zo ook voor dit symposium. In een tijd waarin veiligheid, controle en voorspelbaarheid centraal staan, ligt er een opdracht voor kunstenaars, kunstinstellingen en wetenschappers, om te dwalen en te onderzoeken zonder dat de uitkomst vaststaat.

Wat kunt u verwachten deze middag?
Chris Keulemans (directeur van de Tolhuistuin) is de presentator van een middag vol onverwachte gebeurtenissen. Diverse activiteiten passeren de revue: een tentoonstelling, een college, een ervaringswandeling en een repetitie. Bezoekers weten van tevoren niet welke kant zij opgaan, wel dat het is georganiseerd door kunstenaars en wetenschappers die bij Utopisch Nest betrokken zijn of zijn geweest, waaronder: EGBG (Martijn Engelbregt en Pavel van Houten), Elsa May Averill, Robijn Wendelaar, Jeroen Doorenweerd, Joost Rekveld en Nicole Kirkaldy. Econoom Koen Haegens vertelt hoe te overleven in de huidige ‘to go maatschappij’. Paul Koek (artistiek leider van de Veenfabriek) en Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal) geven hun visie op ‘Recht op Risico’ waarna we de toekomst in worden geslingerd door futuroloog Jan Nekkers met ‘De onzekerheid van de toekomst ‘.

Inschrijven voor 6 november:
Via: info@utopischnest.nl
Datum: do 7 november 2013
Tijd: 13.30 – 18.00 uur (deur open 12.30 uur)
Kosten:  € 15 / € 10,00 korting/student (inclusief koffie, thee, drankje)
Uitsluitend contant te betalen aan de kassa
Adres: Scheltema Complex, Marktsteeg 1, Leiden
Utopisch Nest,  071 – 5161896 / www.utopischnest.nl

Utopisch Nest , opgericht in 2009, is een duurzame en avontuurlijke samenwerking tussen muziektheatergezelschap de Veenfabriek en Museum De Lakenhal. Kunstenaars en wetenschappers reageren op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of Museum De Lakenhal. De inhoud is het vertrekpunt. Het experimentele, interdisciplinaire onderzoek is de methode.

Na vier jaar programmeren vindt Utopisch Nest het tijd om de ervaring die we hebben opgedaan te delen en een balans op te maken. Wat hebben we gedaan en waar heeft dat toe geleid?

In een tijd waarin veiligheid, controle en voorspelbaarheid centraal staan, ligt er een opdracht voor kunstenaars, kunstinstellingen en wetenschappers, om te dwalen en te onderzoeken zonder dat de uitkomst vaststaat. Deze houding – door Paul Koek verwoord in de term ‘Recht op Risico’- vormt de leidraad in de programmering van Utopisch Nest en in het symposium.

Tijdens deze middag leidt presentator Chris Keulemans (directeur van de Tolhuistuin) u door een dag vol onverwachte gebeurtenissen. Kunstenaars die eerder bij Utopisch Nest betrokken waren en andere samenwerkingspartners leveren bijdragen aan het programma. Paul Koek (artistiek leider van de Veenfabriek) en Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal) geven hun visie op ‘Recht op Risico’ waarna we ons de toekomst in laten slingeren door futuroloog Jan Nekkers met ‘De onzekerheid van de toekomst’.

REGONED heeft in opdracht van Utopisch Nest een speciaal veiligheidsbeleid voor dit symposium ontwikkeld. Lees de voorschriften hieronder aandachtig door.