Utopisch Nest is een duurzame, unieke en avontuurlijke samenwerking tussen muziektheatergezelschap de Veenfabriek en Museum De Lakenhal. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of De Lakenhal. De inhoud is het vertrekpunt. Het experimentele, interdisciplinaire onderzoek is de methode.

In 2013 presenteert Utopisch Nest de kunstenaar Joost Rekveld. Met het kunstproject #47 vraagt hij zich af hoe wij ons gedragen als we een zintuig zouden hebben waarmee we elektrostatische of magnetische velden kunnen waarnemen. Zouden we ons anders gaan gedragen? En gaan we anders om met de wereld om ons heen als we ons voortdurend bewust zouden zijn van onze invloed op die velden en vice versa? Rekveld reageert met dit project op de tentoonstelling ‘UTOPIA: expressionisme & constructivisme 1900-1940′ die vanaf 22 september 2013 is te zien in Museum De Lakenhal. Tevens reageert hij met #47 op het jaarthema Kracht/Toekomst van de Veenfabriek.

MUSEUM DE LAKENHAL
Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis toegankelijk voor een breed publiek om hen te inspireren en een bijdrage te leveren aan hun persoonlijke ontwikkeling. Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.

Voor het onderzoeksproject #47 is beeldend kunstenaar Joost Rekveld door Utopisch Nest uitgenodigd om zich te laten inspireren door de tentoonstelling ‘UTOPIA: expressionisme & constructivisme 1900-1940′ die vanaf 22 september 2013 te zien zal zijn in Museum De Lakenhal. Joost Rekveld werd getroffen door het extreem imaginaire karakter van een aantal werken dat deel uit zal maken van die tentoonstelling en onderzoekt in #47 of de menselijke waarneming maakbaar is. Klik hier voor de website van Museum De Lakenhal.

DE VEENFABRIEK
Muziektheatergezelschap de Veenfabriek timmert onder artistieke leiding van Paul Koek sinds 2005 stevig aan de weg. Met spraakmakende kleine en grote muzikale producties van Leiden tot Athene, van Groningen tot Avignon en van Den Haag tot New York op locaties, in theaters en musea.

De Veenfabriek is een ensemble waarin kunstenaars en wetenschappers samenwerken die zich verhouden tot elkaars werk en denken, de maatschappij, de wetenschap en het ambacht. De Veenfabriek richt zich op het permanente onderzoek naar nieuwe podiumkunstvormen waarin verschillende kunstdisciplines met elkaar geconfronteerd worden.

De Veenfabriek is een plek waar de werkelijkheid voelbaar is en de weerbarstigheid zichzelf toont. Een ruimte waarin kunstenaars, wetenschappers, talenten, studenten en het ambacht met elkaar werken om hun reflectie op de maatschappij in een esthetische vorm te presenteren en het publiek te ontroeren. Het jaarthema van de Veenfabriek is Kracht/Toekomst, waar Joost Rekveld met project #47 op reageert. Klik hier voor de website van de Veenfabriek.

Utopisch Nest 2013 wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente LeidenMondriaan Fonds.