Terug

Anke Brouwer (Groningen, 1975) studeerde van 1994 tot 1997 blokfluit bij Paul Leenhouts aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Ze besloot zich volledig op compositie te richten en zette haar studie voort aan de faculteit Kunst, Media & Technologie van de HKU en studeerde daar af in de richting elektronische- en computercompositie (Eerste en Tweede Fase) bij Hans Timmermans. Gedurende de laatste twee jaar van deze opleiding volgde ze ook compositielessen bij Chiel Meijering. Vervolgens studeerde Anke compositie bij Martijn Padding, Louis Andriessen en Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze zowel een Bachelor als een Master diploma behaalde.

Sinds 2003 heeft Anke meegewerkt aan een aantal opera- en muziektheater-producties. Ze arrangeerde de muziek voor de voorstelling Sentimenti van ZT Hollandia (premiere RuhrTrieënale 2003) en schreef een kinderopera in opdracht van het Concertgebouw (Ten Oosten van de Zon, ten Westen van de Maan, 2005). In 2006 maakte Anke samen met Boukje Schweigman de muziektheatervoorstelling Sottenschip (Korzo/De Veenfabriek).

Voor de theatervoorstelling HOEK (2007) werkte Brouwer opnieuw samen met Schweigman. Later dat jaar schreef Anke de muziek voor de  uziektheatervoorstelling Ovidius Hijgt voor het accordeon/zangduo !Ynx (Marieke Grotenhuis en Christina Völtl), regie Hans van den Boom.Voor de opera La Commedia (2008) van Louis Andriessen componeerde Anke de elektronische geluidsfragmenten.

Voorbeelden van autonoom werk:
Voor David Kweksilber Bigband schreef ze Atalanta & Hippomenes (premiere Holland Festival 2008). In opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst schreef Anke Wakker, voor tenor, orkest en elektronica (uitgevoerd door Marcel Beekman en het Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Micha Hamel, Nederlandse Muziekdagen 2008). Voor het Asko o.l.v. Etienne Siebens componeerde Brouwer Nacht (premiere 12 november 2009, Muziekgebouw aan ‘t IJ). Van 2010 tot 2011 werkte Brouwer in opdracht van het Fonds voor de Podiumkunsten als Composer in Residence bij muziektheatergezelschap De Veenfabriek. Daar werkte ze onder andere mee aan de voorstellingen Candide (Schauspielhaus Bochum 2010), In de Tijd van Tijgers (Paul Koek/Lizzy Timmers 2011) en Drei Schwestern (Schauspielhaus Bochum 2011).

Momenteel werkt Anke Brouwer aan een compositie voor de Radio Kamer Philharmonie & mannenkoor o.l.v. James MacMillan (uitvoering Vredenburg, juni 2012).